fredag 8 juli 2011

Midsommarsnaps

Hej!


Jag är inte jätteintresserad av att laga mat. Ibland känns det mest meckigt att komma på vad man skall äta. När jag pluggade i Lund brukade jag och min kursare, och vän, ha en deal. Hon kom hem till mig, lagade mat, och jag diskade efteråt. Jag stod för maten. Done deal. Ibland önskar jag att det fanns någon tablett man kunde ta för att bli mätt. Det hade räckt. Som tur är har jag gift mig med en man som tycker det är underbart att laga mat. Han hittar på olika sorters marinader, tar tillvara på örter vi har i trädgården och kommer på egna recept. Perfekt. 


Men något har hänt...
Vi flyttade till vårt hus i oktober förra året (2010). Till vårt hus kom en uppväxt trädgård på 1100kvm. Lagom när man bott i lägenhet sedan man flyttat hemifrån och det närmsta man kom trädgård var en statspark (inte alls). När vi flyttade in i oktober var det grått trist och kallt. Träden var kala förutom några äpplen som hängde och dinglade. Rabatterna var nakna. Under våren ploppade det upp tulpaner, liljekonvaljer och andra vackra blommor och växter. Vi har rabarber, hallon, jordgubbar och vinbär. Jag tycker det är underbart. Så pass underbart att jag är ute i trädgården och plockar bär, blommor osv. Jag känner mig som Leila på TV4. Det är supermysigt. Funderar faktiskt starkt på att plocka lite vinbär idag. Jag vet inte vad jag skall göra med dem, men det löser sig.


På midsommar, i år (2011), var vi hos några goda vänner på "landet". Landet innebär Ljusterö i Stockholms skärgård. Där har vi varit tre år i rad och det är lika trevligt, mysigt, idylliskt varje gång. Det är lite trist varje gång vi åker därifrån. Någon vecka innan midsommar gjorde jag ytterligare en upptäckt i vår trädgård. En hel buske med citronmeliss. Hade för mig att man kan göra snaps på detta. In och googla. Mycket riktigt. Hittade ett recept på en blogg (http://lata-mammans-receptblogg.blogspot.com/) som jag kopierade. 


Köpte en glasflaska i gammeldags utformning på IKEA där jag sedan hällde i snapsen. Snapsen skulle med till Ljusterö och blev en fin värdinnegåva. Den var god, men kanske skall man vara lite mer sparsam med honungen än vad jag var. Karlarna tyckte det var en riktig "tösadricka". Jag vet inte vad de menade, men flaskan var tom innan sillen var uppäten till lunch :). Tar det som positivt.


Receptet kommer här (kopierat från ovanstående blogg):





Citronmeliss-lime-honungssnaps

3 dl brännvin eller vodka
3 tsk honung
20 blad citronmeliss
1 remsa limeskal utan det vita

Blanda allt i en burk och skaka om. Låt stå 24 timmar och skaka gärna några gånger.

Sila ifrån och slå upp på flaska men lägg gärna i en stjälk citronmeliss som garnityr.

Go och Glad, citronmelissblad!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...