måndag 12 december 2011

Traditioner

Hej!


Att skapa traditioner. Det är upp till mig/oss nu. Alva skall få den bästa av de bästa jularna i sitt liv. Det skall lukta glögg, pepparkakor, lussebullar, hyacint och apelsiner med nejlikor i. Alltid. Under hela julen.


Jag älskar julen. Jag växte upp med mysiga jular. Den var spännande, mysig och lite magisk på något sätt. Med spänning väntade jag på årets julkalender. När trolltyg i tomteskogen visades gick min Oscar till producenterna. Den bästa ever. So far. 


Min mamma gjorde hemmagjord kola, som jag nu fått kopiera receptet på. Jag har tom lånat hennes kolagryta, en gul gryta från mormor, som skall vara fantastisk att laga kola i. Vi får väl se till helgen. 


Att skapa traditioner. All den känsla jag har för julen vill jag överföra till vår dotter. Hon skall också få detta. En god start är att vi fortfarande åker till samma ställe och köper gran. Detta ställe är ett lantställe på landet, så klart, där färdighuggna granar står på rad. Som köpare går man runt och känner och klämmer på de olika granarna. När man väl valt en gran betalar man kontant och sen bjuds det på fika inne hos familjen som driver bondstället. Hemma i deras hus. Tillsammans med flertalet andra familjer. Vi sitter i olika sittgrupper, vid olika matbord. Hos dem står tiden stilla. Jag var tvungen att låna toaletten och jag kastades tillbaka till tidigt 70-tal. Jag kallade på min mamma som fick inspektera den blå medaljongaktiga tapeten i sammet. Jag var tvungen att ta med mobilen in och fota. Mamma berättade att samma tapet hade vi i vårt hus när jag föddes. Flott. Riktigt flott.


Hos granfamiljen har de även en gästbok som vi brukar skriva i varje år. Varje år försöker vi komma på ett rim. 


Vi hittade vår gran snabbt i år. Den var jättefin. Tjock i grenarna, grönsilvrig och mjuk. En gran som i facktermer heter Kungsgran. "Denna tar vi", sade jag till bonden som stod sidan om. "Vart betalar vi och förresten vad kostar den?" "Den kostar 380 kr". Svälj svälj. Oj. Shit. Mög. 380 kr!!!!! För en jävla gran? tänkte jag. Fredrik betalade och sen gick vi in i huset för att fika. Jag åt en bulle extra bara för att...Hoppas att Alva blir nöjd med vår 380 kronors gran. Nu jävlar skall det skapas julminnen. 


Mitt bidrag till gästboken:


Ännu ett år har gått
Det har vi knappt förstått
Efter vårt granval vi kaffe med kaka fått
Som vanligt har det smakat väldigt gott
Vi önskar dig Sonja en God-Jul
att den blir mysig, härlig och kul.
Kramar


Det var nog något sådant. Det där med kul var kanske sådär.
Men men, inget annat rimmade just då.


Det är kul med rim
Iallafall när man är inne i ett stim
Framförallt att rimma när det är jul
Det är extra kul


GOD JUL




(Bild lånad av The Pottery barn)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...