tisdag 13 december 2011

Lucia

Godafton i stugorna!


Vi har varit på vår dotters första luciafirande på dagis. Det var det sötaste jag sett på länge. Små pepparkaksgubbbar, och gummor, tärnor, lucior och tomtar. Alva var tärna. Hon hade glitter i hår och i midja. Hon höll ett litet plastljus i handen. Igår när vi provade outfiten stod hon framför spegeln och vaggade fram och tillbaka. Sen försökte hon att blåsa ut det lilla plastljuset. Idag på luciafirandet vaggade hon återigen fram och tillbaka och tittade på alla föräldrar som satt i "publiken". 


När jag var liten brukade vi gå upp i ottan för att titta på Lucia på TV. Vi fick äta lussebullar till frukost. Lyx. När jag blev lite äldre var jag med i kören på skolan och deltog i luciatåget. Även på högstadiet. Det var alltid någon som svimmade på dessa luciatåg. Det blev för varmt med alla tända ljus och det var väl för många anspänningar som släppte. "Skiiiit pinsamt för henne ju som svimmade". 


Luciavakan, dagen innan den 13:e, var en viktig höjdpunkt. Då var det skoldans tillsammans med de andra två högstadieskolorna i vår lilla stad. Jag hade mitt första möte med alkohol en lussevaka när jag gick i 7:an, eller var det 8:an? Min kompis Katta och jag hade fixat julebryg (julöl från Danmark) som vi hade gömt i några buskar utanför Folktandvården i den lilla småstad vi bodde i. Vi hade ingen förfest att gå till, det hade man inte på den tiden, utan vi hade planerat noggrant vart vi skulle förtära denna dryck. Det skulle vi göra på en innergård vid deras soptunnor. Någon av våra föräldrar släppte av oss ett kvarter ifrån discot. Hur pinsamt som helst och bli avsläppt vid dörren. När bilen var borta gick vi bort till Folktandvården där vi tidigare samma dag lagt vår kasse med öl i en rodedendronbuske. Vi letade. Ja, vi letade och letade. Det var kallt. "Var fan är kassen?". Vi hittade den inte. Snopet. Vi tänkte att det kan ju vara Morsor och Farsor på stan som tagit den eller något. Vi blev besvikna. Men vi gick på skoldisco ändå och hade skoj.


Veckorna gick, det blev jul, nyår, och efter uppehåll i gymnastikträning var det dags för träning igen. Det var kul att träffa sina lagkamrater igen. Vi gick på olika skolor. Snacket gick om hur det var på Lussevakan. Vem som hade druckit, vem som hade träffat någon kille osv. En av mina lagkamrater berättade då följande: "-Vi hade sån himla tur. Vi letade efter något att dricka eftersom vi inte själva fixat. Vi hittade en hel kasse med julöl utanför Folktandvården. Lucky oss liksom"....


Vad är oddsen?
Vårt bränne. 
Otur.
Den som söker han finner, eller?


Sankta Lucia
Lopporna klia


God Natt
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...